Wat is synchroniciteit versus toeval?

Printvriendelijke versie

 

 

“Synchroniciteit” of “toeval”?

In het oude paradigma, met een materialistische wereldvisie, die zegt dat de wereld is opgebouwd uit los van elkaar staande substantiële bouwstenen, spreekt men bij gebeurtenissen die zich voordoen en die van betekenis zijn, van toeval.

In het nieuwe paradigma, die uitgaat van het kwantumveld, en dus dat alles met alles energetisch verbonden is, spreken we bij een wezenlijk voorval dat indruk op ons maakt en ons bijblijft van een synchroniciteit (gelijktijdigheid).

Carl Gustav Jung heeft voor het eerst de term “synchroniciteit” geïntroduceerd (1930). Hij werkte met de I Tjing. Maar ook tarotlegging of astrologie kan op deze manier worden uitgelegd. Ik werk met opstellingen en ook hier kan je zeggen dat het nooit toevallig is dat deze groep mensen hier en nu samenkomt, dat deze onderwerpen aan bod komen en dat deze uitkomsten ten toon gespreid worden.

Als je synchroniciteiten gaat bestuderen en leren begrijpen, kan je ze zien als een communicatiemiddel van het Veld of je Hoger Zelf. Een teken. Een taal.  Werken met het veld betekent ook, dat je synchroniciteiten leert zien, ontcijferen en begrijpen. Als niets toeval is, heeft alles een betekenis. Waarom vertoon je op dat moment deze lichamelijke symptomen? Wat wil je lichaam je vertellen met een stijve nek? Halsstarrigheid? Of hou je het been stijf als je iets aan je knie hebt? Wat betekent met je ellebogen werken? Het is niet te verteren? Gal spuwen? “Het” in je achterhoofd houden?....

Wat is de betekenis van een droom die je ’s morgens herinnert? Wat wil het zeggen als je de deur dicht trekt en je sleutel niet bij hebt? Of hoe kan je het uitleggen als je een belangrijke afspraak mist, of vergeet? Toeval? Of synchroniciteit? Waarom ontmoet je mensen op bepaalde momenten en wat spiegelen ze je? Wat is de betekenis van bepaalde gebeurtenissen in je leven, die maakten dat je het roer omgooide?

Of misschien heeft het een betekenis als de batterij van je auto leeg is, je auto niet start, of je remmen niet werken? Wat als je mazouttank leeg is en je in de kou zit? Wat als er bij je wordt ingebroken en je bestolen bent?

Misschien is het Veld malser voor ons als we eerder de signalen horen, begrijpen en er naar leven? Misschien luisteren we als het te laat is en het Veld in hoofdletters gaat blokletteren en we ernstig met ons hoofd tegen de muur lopen.

Werken met het Veld is aandacht hebben voor de synchroniciteiten, ze waarnemen, ze ontcijferen, ze begrijpen en er naar handelen. Dat veronderstelt veel aandacht, bewustzijn en intelligentie. Dat is ook een andere betekenis van “in contact zijn”. En dat maakt het creëren van vrijheid een stuk gemakkelijker.