Ik heb na het weekend de stap kunnen zetten om die job aan te nemen

Printvriendelijke versie

An, alleenstaande mama van twee tieners volgde begin juli het 4 stappen groepsprogramma voor meer voldoening in je werk. Omdat ze momenteel op punt staat een nieuwe richting uit te gaan, wat werk betreft, was dit een uitgelezen kans om dàt eens uit te zoeken.

In september komen we weer samen met alle dames om eens te horen hoe het ondertussen met iedereen is verlopen. Hieronder vind je een interview met An, die weergeeft hoe het voor haar is gegaan tijdens de workshops.

Wat heeft het 4 stappen weekend je tot nu toe gebracht?

Wat meer zelfvertrouwen en het besef dat ik niet alleen ben met die vragen. En dat het goed is te zoeken naar dingen die je echt boeien, die je in flow brengen.
 

Was er een specifiek moment in het weekend, een soort aha ervaring, waardoor je situaties nu anders kunt zien en ervaren?

 Ja, bijgroepsdynamiek het maken van het moodboard. Ik zat tijdens die oefening echt in een goeie ‘flow’. Het kwam vanzelf en er vloeiden dingen uit zonder dat ik er teveel over nadacht. Het gaf me een goed gevoel te zien dat mijn ervaringen en interesses van vroeger ook nuttig kunnen zijn in de toekomst. En ook tijdens een gewoon gesprek aan tafel. Alles samen, vooral ook de groepsdynamiek maakt dat je meer open staat voor andere ideeën en visies. De groepssfeer was prima, vlotte mensen allemaal. Hoewel heel erg verschillend voelde het toch prima aan. Allemaal open en eerlijke mensen. De begeleiding van de groep was perfect!  De manier van jou (Katrien) vragen stellen maakt dat je toch anders gaat denken over dingen.

In hoeverre heeft het weekend je meer inzicht gegeven?

 Vooral besef van wat centraal staat in je leven of van dingen die ik belangrijk vind en hoe het goed is om die richting te nemen. Ik heb geprobeerd om niet teveel met de belemmeringen bezig te zijn want die houden me al 6 jaar tegen. Dus de durf om stappen te zetten is iets wat ik zeker uit het weekend heb gehaald. Oplossingen komen er dan wel vanzelf. Ik heb meer vertrouwen. De durf om de stap te nemen een jobaanbieding aan te nemen, ook al brengt die veel reizen met zich mee. Dat schrikte me eerst af. Nu weet echter ik dat dit juist iets is waar ik veel energie uithaal en waar ik belang aan hecht: het multiculturele. Ik heb na het weekend de stap kunnen zetten om die job aan te nemen en begin vanaf 1 september als era-rep in het bestuur van de UWP oud studentenvereniging.
 

In welke mate zijn je doelstellingen met het weekend bereikt en waar wil je het accent op leggen voor de komende periode?

travelMisschien ging ik met andere doelstellingen naar het weekend dan wat ik eruit heb gehaald. Maar dit is uiteindelijk beter! Ik had, denk ik, foute verwachtingen. Ik vind in elk geval dat ik veel bereikt heb door het weekend en ik wil proberen die richting te blijven uitgaan. Op voorhand dacht ik me te moeten focussen op een totaal nieuwe richting in mijn (beroeps)leven. Nu besef ik dat door het aannemen van die vrijwilligers job er andere opportuniteiten mijn weg zullen opkomen. Ik zag enkel obstakels, het reizen, de kosten. Niet de benefits, de internationale contacten. De energie die me zo’n internationale job geeft… Ik heb de stap gezet en wil me volop inzetten voor deze job, ook al is het vrijwilligerswerk. Er zal iets nieuws op mijn pad komen omdat ik deze beslissing nam.

Wat vond je van het concept “wandelcoaching” en het buiten doen van bepaalde oefeningen?

SUPER! De wandel coaching is prima in combinatie met de gesprekken nadien en de oefeningen. Het buiten zijn geeft zeker een meerwaarde! Het contact met de natuur, het gebruik van alle zintuigen, geur, oren, ogen, voelen, zelfs proeven maakte de oefening intenser. Je geest staat meer open voor ‘andere’ gedachten door het in de natuur zijn. Alles voelt puur, zelfs de regen gaf meerwaarde. Iets meenemen uit de natuur, iets aanraken. De herinneringen of gevoelens die daarbij boven komen helpen ‘anders’ te denken.
 
wandelcoaching

Welke verbeterpunten zie je in het programma?

Het enige verbeterpunt voor mij is dat de tijd in het begin die genomen werd om de planning te overlopen voor mij niet hoeft, of toch veel eenvoudiger en minder lang. Planning ophangen is voldoende want uiteindelijk snap je toch nog niet echt de oefeningen tot je ze doet. Ik ben natuurlijk wel iemand die van verrassingen houdt en niet alles op voorhand moet weten wat zal komen. Het was goed om te weten te komen wat allemaal kan maar er waren zoveel dingen die we niet hebben kunnen doen wegens tijdsgebrek. Dat gevoel zou er niet zijn als we niet alles weten.

Wat vond je positief in de manier waarop Katrien met je werkte?

De manier waarop Katrien vragen stelt, maakt dat je anders gaat denken over de dingen. Heel erg positief! Ook past ze het programma erg goed aan aan de noden van de groep en van het moment. Ik heb het idee dat ze heel goed aanvoelt welke oefeningen geschikt zijn voor wie en op welk moment. Van mij mocht er gerust minder vrije tijd en meer oefeningen maar dat was misschien ook door de voetbal match (WK match België /Argentinië). Toch stoorde die voetbal me niet, het was een goeie sfeerbrenger. Hoewel ik niet van voetbal hou. De verhoudingen waren goed en het smaakt naar meer.

Heb je nog andere suggesties ?

Doe zo verder! Goed bezig. Ik zal dit in elk geval aanraden aan anderen!
En voor de jobzoekers in het bijzonder : “Not all who wander are lost!”
 
 
persoonlijke groei