I want it all, and I want it now

Printvriendelijke versie

 Ken jij nog dit refrein? I want it all, I want it all, I want it all, and I want it now.  Queen, inderdaad. Als kind hoorde ik het onderweg naar het zuiden talloze keren. We zongen het feilloos mee. Met de ramen open werden de woorden in onze kelen gevormd waarna we ze met een kracht van jewelste de wereld in katapulteerden; luid, krachtig en met overtuiging.

Je zou het misschien niet meteen denken maar het is in mijn atelier niet meer weg te denken uit de hitparade. Mensen zingen het in alle mogelijke toonaarden, muzieknotaties en dynamieken.

 - 'Ik wil nu een oplossing voor mijn seksueel probleem'

 - 'Ik wil nu een oplossing voor mijn alcoholprobleem anders verlies ik mijn vrouw'

 - 'Ik wil dat je me van mijn angsten af helpt. Nu.'

 - 'Ik vind het teveel geld om nooit pasklare antwoorden te krijgen van u. Zeg me wat ik moet doen'.

 - 'Als ik een man passeer die ik niet ken, denk ik meteen al aan hoeveel kinderen we zouden kunnen hebben en hoe we het huishouden gaan regelen. Wat zijn volgens jou goede openingszinnen?'

 - ‘Ik zie niet hoe dit creatief werk mijn probleem met mijn vrouw gaat oplossen. Dit is tijdsverspilling’.

 - 'Waarom kies ik altijd voor vrouwen die steeds een spel van aantrekken en afstoten met me spelen? Vertel het mij. Vertel of ze ‘borderline’ heeft en vertel me vooral wat ik moet doen.’

 - 'Ik wil nu terug kunnen gaan werken zoals alle andere mensen'.

 - 'Waarom geef je geen antwoord waardoor ik weet wat ik moet doen? 

 - 'Ik ben naar hier gekomen maar ik weet niet wat me hier behalve mijn afspraak brengt. Ik hoopte dat jij zou kunnen zeggen wat we vandaag gaan doen. Ik ga er van uit dat jij precies weet wat ik nodig heb’.

 - …

 Zouden de mannen van Queen zich er van bewust zijn wat een ongelooflijke hit ze schreven eind de jaren tachtig?

 

De borstvoedende therapeut

Als je in mijn atelier komt spreken en werken ervaar je snel dat ik geen borstvoedende therapeut ben die mijn zoete weten - waarvan jij veronderstelt dat ik daarover beschik – aan jou, geef; aan de hongerige man vrouw die zich dorstig bij me aandient. Ik geef geen kant en klare adviezen, tips en stappenplannen. Uit mijn mond hoor je geen antwoorden en oplossingen voor jouw specifieke klachten en problemen. Ik doe dit niet omdat ik het antwoord niet weet, gemakkelijk geld wil verdienen of ik het plezierig vind om te zien hoe mijn zwijgen jou frustreert. Ik en vele andere collega’s over de hele wereld die werken vanuit de lacaniaanse psychoanalyse doen dit omdat ik jou alle ruimte en gelegenheid wil geven om te spreken en/of beeldend te werken (wat uiteindelijk ook een vorm van spreken is).

Spreken

Waarom ik hier zoveel belang aan hecht in de therapie? Wel, ondanks de hedendaagse tijden van über-digitaliteit en een leven waar voor elk verlangen een instant-oplossing in de rekken ligt (inclusief pillen voor depressie en ander on-geluk) definieert niets ons – mensen - meer dan ons spreken. Het is de taal met zijn metaforische dimensie die ons verdeelt. Deze mogelijkheid laat ons onbewuste toe zich een weg naar de oppervlakte te banen. Om datgene uit te spreken of in beeld te brengen waar het werkelijk om gaat. Zaken worden duidelijk wanneer we ons verspreken, we iets creatief maken wat onszelf verrast (tijdens het creatief proces of door het tot stand gekomen product an sich). Soms worden woorden niet of slechts gehaspeld uitgesproken, thema’s in het beeldend werk uit de weg gegaan of eindeloos herhaald. We verontschuldigen ons als we opeens iets gezegd hebben of gedaan wat we zo niet bedoeld hadden. Door beeldend te werken en/of te spreken komt onze eigen waarheid aan het licht. Het is een spreken (gesproken, via beeld, muziek, theater of dans&beweging) dat tijd vraagt. Het betreft hier geenszins een gezellige babbel of knutsel les (wat beide een leeg spreken is) maar een spreken dat je eigen waarheid onthult.

In mijn atelier wordt iedereen – met om het een welke klacht - uitgenodigd om zonder enige weerhouden te spreken /beeldend te werken. Wanneer je een tijdje komt, kom je misschien zelf tot de conclusie dat er sommige woorden (of thema’s) zijn die je niet uitgesproken krijgt, die je soms vermijdt of omschrijft in plaats van het woord zelf te gebruiken. Misschien bemerk je hoe je een hele tijd over hetzelfde onderwerp spreekt of werkt. Misschien heb je zoals sommige andere mensen alle moeite van de wereld om af en toe een adempauze in je spreken in te lassen of je beeldend werk op een of andere manier te beëindigen. Het is in alle deze zaken dat jouw waarheid verscholen ligt.

 

Borstvoeding

Is op zoek gaan naar borstvoeding begrijpelijk? Ja natuurlijk. Iedereen krijgt graag melk aangeboden als hij dorstig is. Is het de meeste aangewezen oplossing? Dat betwijfel ik. Ik zou antwoord geven op een vraag die niet de echte vraag is en zou jou alle kansen ontnemen om het te hebben waar het werkelijk om gaat.

 Ik wil aannemen dat het zou zorgen voor een onmiddellijk verzadigingsgevoel; echter een van korte duur en de illusie al snel doorprikt dat het probleem eindelijk is opgelost. Anders gezegd: na een poos krijg je gegarandeerd opnieuw honger en afhankelijk geworden van de moederborst heb je dan zelf nog geen oplossing kunnen uitvinden waardoor je zelf melk kan vinden als de moederborst niet ‘voormondig’ is.

  

Wil je ook ontdekken hoe je voor je eigen melk kan zorgen? Maak een afspraak.