Hulp bij het kiezen van een geschikte therapie en therapeut.

Printvriendelijke versie

 

Inleiding

Dit artikel helpt je bij het kiezen van een geschikte therapeut en therapie voor jouw probleem en eigenheid door je een aantal handvaten te bieden waarop je je keuze kan baseren.   De bedoeling van dit artikel is echter niet om je te adviseren over welke therapie in welke situatie geschikt is. Dat kan onmogelijk zonder jou en je probleem te kennen.

 

De therapie

Er is een grote hoeveelheid aan therapieën die je verder helpen op je pad, als je vastzit of als je lichamelijk niet in orde bent. Het volledig aanbod van therapeut-zoeken.be vind je hier.

Het is altijd aan te raden dat je kritisch blijft en je goed laat informeren voordat je voor een bepaalde therapie kiest. Voor veel therapieën zijn er opleidingen, maar in de kwaliteit van die opleidingen is er ook een verschil.

Het hebben van een diploma, het geregistreerd zijn of het voldoen aan wettelijke voorschriften of aan voorschriften van een beroepsvereniging geeft vaak een goede steun bij je keuze, maar zegt nog niet altijd iets over het inlevingsvermogen, de aandacht en het uiteindelijke succes. 

Bij je keuze van een therapeut is het erg belangrijk om na een eerste oriënterend gesprek stil te staan bij je gevoel of het al dan niet klikt.   Laat je tijdens een oriënterend gesprek goed informeren.  Vraag en blijf kritisch.  Zoek ook niet alle informatie bij de beoogde therapeut zelf, informeer je via verschillende bronnen. Er zijn uitstekende 'alternatieve' therapieën die als ze bij je passen in de praktijk hun effectiviteit hebben bewezen.

De therapeut

Elke therapeut dient voldoende zelfkritisch te zijn en te beschikken over zelfreflectie.  Helaas zijn er mensen die zich aandienen als therapeut maar niet over voldoende zelfkritiek beschikken. Die mensen zullen je niet verder kunnen helpen. Misschien zul je je er uiteindelijk zelfs slechter door gaan voelen.
 

Een goede therapeut helpt je in je eigen kracht te komen, sterk te worden. Een goede therapeut maakt je niet afhankelijk. Hij of zij is zorgvuldig, integer en respectvol.

Jij zelf

Je kunt ook zelf te hoge verwachtingen hebben van een therapie, van een bepaalde therapeut en zo teleurgesteld worden. Ervaringen van anderen kunnen je aanwijzingen geven, maar laat je leiden door jouw gevoel. Verwacht hulp, aandacht, deskundigheid, maar realiseer je dat wonderen slechts sporadisch voorkomen.  Achter elke therapeut gaat een gewoon mens schuil, met alle gebreken, neigingen, gewoontes en vooringenomenheden die daarbij horen.